ANTARA 5 PERKARA PERLU DIBUAT SELEPAS KONVOKESYEN.

Diterbitkan pada: 4:46PM 28/11/2016
Kategori: Uncategorized
602 Pembaca

graduan

  1. Mula mencari kerja

– Graduan tidak boleh menggap selepas mendapat segulung ijazah kita perlu berehat panjang. Selepas sahaja konvokesyen siapkan resume,  sediakan transkrip dan mula mencari kerja. Banyak mentod yang boleh digunakan untuk mencari kerja ada yang melalui internet dan ada yang kita perlu drop resume ke tempat-tempat tertentu.

  1. Mula untuk membuat perlaburan dan simpanan.

-Bagi yang belum membuka ASB anda belum terlambat untuk membukanya dan simpanlah 10% kalua lebih lagi bagus untuk simpanan kecemasan atau untuk simpanan masa hadapan, atau untuk perkahwinan.

  1. Bagi yang tidak minat kerja, bolehlah memulakan perniagaan pun boleh.

-Cari perniagaan yang kita rasa boleh untuk bawa. Biar kecil-kecilan dahulu dan modal yang kecil. Bila sudah start tu bolehlah cari geran-geran atau pinjaman perniagaan. Jangan pandang rendah berniaga ini antara sector yang menguntungkan.

  1. Sambung belajar bagi yang minat.

– Untuk sambung belajar ini, best kalau dapat biasiswa atau ditaja mak bapa yang kaya disamping itu minat kita yang mendalam dalam pelajaran bolehlah teruskan. Tapi kalau mau buat pinjaman better kerja dahululah.

  1. Buat perancangan dan target.

-Contoh lepas setahun konvo apa target yang hendak dicapai. Target ini penting supaya kita tahu apa sebenarnya kita mahu kecapi dan memotivasikan kita.

 

Banyak lagi senarai yang boleh dibuat oleh graduan tetapi terserah kepada individu macamana membawa haluan masing-masing.

Apa-apa pun good luck semua!!!