Punca Gaji Minima Sabah dan Sarawak Berbeza~ JOM Baca Fakta

Diterbitkan pada: 12:00AM 13/04/2016
Kategori: Featured, Pemikiran
2196 Pembaca

ANTARA JAWAPAN : Mengapa kadar gaji minima Sabah dan Sarawak kurang berbanding semenanjung Malaysia?
Ya memang saya sebagai sabahan pun hairan kenapa berbeza kan~

Saya terus mencari apakah punca kepada masalah ini.
Yang terbaru Bajet 2016 menyatakan gaji minimum pekerja swasta di Semenanjung Malaysia dinaikkan daripada RM900 kepada RM1,000 manakala untuk Sabah, Sarawak dan Labuan, ia naik kepada RM920 daripada RM800, bagi semua sektor kecuali perkhidmatan domestik atau pembantu rumah.

Gaji-600x392

“Ia satu tamparan kepada majikan sektor swasta kerana ia akan memberi beban peningkatan kos sebanyak 11 peratus di sekitar Semenanjung dan 15 peratus di Sabah dan Sarawak.
Sumber http://www.sinarharian.com.my/…/gaji-minimum-gaji-naik-tapi…

Ramai antara kita mempersoalkan mengapa perkara ini terjadi sedangkan kos sara hidup sabah, sarawak dan semenajung malaysia hampir sama.
hal ini berlaku kerana kerajaan melihat kepada gaji penengah. Gaji penengah ialah satu titik yang merujuk kepada kemampuan majikan membayar gaji. Kajian Data tahun 2012 dalam kalangan majikan yang terdiri dari peniaga kecil dan besar, gaji penengah bagi Sabah dan Labuan adalah RM577 manakala di Sarawak RM738.Hal ini adalah antara sebab yang menyebabkan Gaji minimum di sabah dan sarawak berbeza dengan di semenanjung Malaysia.
Sumber : http://cuepacs.blogspot.my/…/gaji-minimum-rm800-lebih-tingg…

Jika tindakan drastik gaji minima sabah, sarawak sama dengan semenanjung hal ini akan memberi kesan yang negatif dengan majikan dari segi pemgambilan pekerja dikurangkan bagi menjimatkan kos. Hal ini juga menyumbang kepada peningkatan pengangguran.
saya sebagai pekerja memang mahukan gaji minima ini ditingkatkan lagi, tapi pada masa yang sama kita kena berpijak pada bumi yang nyata dengan melihat kepada kemampuan majikan.

Cuma agak terkejut bilamana hal ini turut dijadikan modal publisiti untuk mendapat perhatian.
Emosi tidak membawa kita ke mana-mana~
Nak jadi pemimpin tapi janganlah bermodalkan fitnah~
Namun, sebagai sabahan berharap dimasa akan datang Gaji sabah,sarawak dan semenajung sama seperti cukai yang dilaksanakan!

Sekian
Zainald Zainuddin
Budak Suka Baca Fakta
Sekadar Share tambah ilmu