Seramai 1020 org ahlinya d Bangau2 Semporna bertindak Keluar Warisan

Diterbitkan pada: 12:17AM 15/11/2017
Kategori: Isu, Pro Politik
190 Pembaca

Baru-baru ini seramai 1020 org ahli warisan keluar parti warisan merupakan petanda awal yang parti ini mula tidak mendapat kepercayaan daripada masyarakat Semporna. Mereka diketuai seramai 29 kelompok, dimana setiap ketua kelompok mempunyai seramai 50 orang ahli dan keluarga secara puratanya. Kebanyakkan mereka akan kembali kepada parti UMNO.

Kawasan ini merupakan antara kawasan yang mempunyai ramai pengundi. Kejadian ini menunjukkan bahawa Warisan perlu risau dan tidak sepatutnya selesa. Kebelangkangan ini pemimpin warisan banyak dikaitkan dengan isu penyelewangan dana rakyat. Hal ini menyebabkan ada sebilangan rakyat yang mulai menpertikaikan Warisan dalam memperjuangkan rakyat Sabah.

Statistik baharu SPR menyatakan pengundi bagi zon Kampung Bangau-bangau,bagi DUN N.54 Bugaya adalah seramai 2200 orang pemilih berdafar, kenyataan yang keluar dari salah seorang pemimpin warisan adalah bercanggah dengan bilangan sah yang berdaftar dimana beliau mendakwa hanya seramai 200 orang sahaja yang layak untuk mengundi.

Gelombang pertama ini menunjukkan warisan mula kehilangan penyokong di Sabah.